БЪЛГАРСКИЯТ КУКЛЕН ТЕАТЪР ОСИРОТЯ

БЪЛГАРСКИЯТ КУКЛЕН ТЕАТЪР ОСИРОТЯ

На 27 юни 2016 г. ни напусна Николина Георгиева, режисьор и педагог, професор-доайен на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.
 
Един от големите реформатори на съвременния български куклен театър и един от най-изявените му режисьори.
 
Учител и художествен ръководител на много поколения куклени актьори и режисьори, тя подаваше ръка на всеки, който има сърце да твори и работи в името на това древно изкуство.
 
За много от нас тя бе и майка и възпитател и светъл пример за подражание, като творец и като личност.
 
Николина Георгиева е родена в Карлово на 4 октомври 1931 г. Завършва режисура във ВИТИЗ, при проф. Георги Стаматов. Работи в Драматичен театър – Габрово, а през 1959 г. постъпва като режисьор в Централния куклен театър.
 
През 1961 година, двамата с Атанас Илков създават спектакъла “Петя и Вълка”, по музиката на Сергей Прокофиев, който е отличен със „Златен медал“ и Награда за „Оригиналност и фантазия“, на единствения по онова време международен куклено-театрален форум в Букурещ. Това е първото международно отличие в историята на българския куклен театър.
 
Поощрени от успеха си, през 1962 година, Атанас Илков, Николина Георгиева и сценографът арх. Иван Цонев, поставят началото на висшето образование за куклен театър във ВИТИЗ (сега НАТФИЗ), където повече от 50 години се обучават талантливи творци работещи по сцените у нас и по света.
 
Проф. Георгиева е и основоположник на театъра на сенки у нас. Нейният спектакъл “Карнавал на животните” по музиката на Сен-Санс бе познат в целия свят и отличен през 1968 г. на Международния телевизионен и филмов фестивал в Монтрьо – Швейцария със „Сребърната роза“.
 
Неуморен активист на международното куклено-театрално движение, Николина Георгиева е един от основателите и дългогодишен президент на Българския център на UNIMA (Union Internationalle de la Marionnette), член на Екзекутивния комитет (1962-1988) на Световната организация, „Почетен член на УНИМА“ и „Почетен президент на Българския център на УНИМА“.
 
Тя бе единственият представител на куклено-театралната общност у нас, удостоен със званието „Народен артист“.
 
Поклон!
 
Поклонението ще се състои на 01.07.2016 г. /петък/ от 11.00 ч. в  Столичен куклен театър 
ул. „Гурко“ 14

 
 
Всички новини